Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Η τρόικα απαιτεί περισσότερη... απελευθέρωση στα επαγγέλματα


Απο το Capital.gr
Της Δήμητρας Καδδά

Τσουνάμι ανατροπών - απελευθερώσεων σε εκατονταδες επαγγέλματα έρχεται δια νόμου τον Οκτώβριο κατ΄ εντολή της τρόικας.

Η Ελλάδα, όπως έχει δεσμευτεί στο Μνημόνιο, προχώρησε στη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, που θα καταγράψει εκ νέου τα «προβληματικά» επαγγέλματα και θα λάβει τις αποφάσεις. Παράλληλα, «τρέχει» η προκήρυξη νέας μελέτης, αξίας 153,7 εκατ. ευρώ, παραδοτέας σε τρεις μήνες, που αφορά τα δέκα επαγγέλματα που, παρά την απελευθέρωση, παραμένουν... μισόκλειστα και απαιτούνται νέες παρεμβάσεις.

Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, που θα συντονίζει το έργο, παραδέχεται ότι οι αγκυλώσεις παραμένουν και φωτογραφίζει τα πεδία των νέων αλλαγών.

Παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων ζητούν και μελέτες τόσο του ΙΟΒΕ όσο και ανεξάρτητου ερευνητή, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί έπειτα από αίτημα του ΥΠΟΙΚ αλλά και της Ομάδας Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ (Task Force).



Το πεδίο των νέων απελευθερώσεων περιλαμβάνει από επιστημονικά επαγγέλματα, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι ορκωτοί εκτιμητές και υπηρεσίες του κλάδου της υγείας, έως τα επαγγέλματα του οδηγού ταξί, του φορτοεκφορτωτή, του κομμωτή και όποιου δραστηριοποιείται στον κλάδο υπηρεσιών.

Οι γενικοί γραμματείς όλων των συναρμόδιων υπουργείων έχουν ήδη ενημερωθεί για τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, υπό τον γενικό γραμματέα του ΥΠΟΙΚ, για την αξιολόγηση όσων έχουν γίνει έως τώρα στο σύνολο των επαγγελμάτων, «ρυθμισμένων» και μη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να καταγραφούν εκ νέου οι περιορισμοί και να προταθεί νέο κύμα πρόσθετων παρεμβάσεων απελευθέρωσης.

Κύκλοι αρμόδιων υπουργείων εξηγούν ότι, πέρα από «στρεβλώσεις» στην πρόσβαση και στις τιμές που εξακολουθούν να υπάρχουν, η κρίση έχει προκαλέσει και την ανάγκη για νέες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα -συνεχίζουν-, καθώς τα ένσημα είναι πλέον δυσεύρετα, προκύπτει πλέον το ζήτημα αλλαγής ή και κατάργησης των τάξεων στους μηχανικούς και σε άλλες ειδικότητες ή άλλων περιορισμών εμπειρίας για να αποκτήσουν θέση στο επάγγελμα.

Οι γενικοί γραμματείς θα πρέπει να καταγράψουν σε νέα λίστα όλα τα επαγγέλματα της αρμοδιότητάς τους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης και να τις αξιολογήσουν, προτείνοντας παρεμβάσεις.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails