Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Παίρνει «σάρκα και οστά» το Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στην Καβάλα

Απο το: Χρονόμετρο
31/07/2014

Ικανοποίηση Λοβέρδου για την πρόταση από πλευράς Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. – Μητρόπουλος: «Πιλοτικά η λειτουργία του από τον προσεχή Σεπτέμβρη»
tei_citypedia_kavala
«Σάρκα και οστά» παίρνει η ίδρυση Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (Α.Τ.Π.), με έδρα την Καβάλα, ενδεχομένως και από τον προσεχή Σεπτέμβρη, έστω σε πιλοτική λειτουργία, όπως προέκυψε μετά την συνάντηση που είχε την Παρασκευή στην Αθήνα με τον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Νάσος Μητρόπουλος, παρουσία του αντιπροέδρου  της Βουλής και βουλευτή Καβάλας Γιώργου Καλαντζή, ο οποίος και «έκλεισε» το συγκεκριμένο ραντεβού.

 Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση δημιουργίας Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
mitropoulos
Όπως ανέφερε με δηλώσεις του στο «Χ» ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. κ. Μητρόπουλος: «προχωράμε. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο μετά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον κ. Λοβέρδο, όπου παρών ήταν και ο κ. Καλαντζής, ο οποίος έκλεισε τη συνάντηση. Πρέπει να κάνουμε μια σειρά από ενημερώσεις γύρω από τις άυλες δομές του πανεπιστημίου. Πρέπει να δούμε πως θα χρησιμοποιηθούν οι πλατφόρμες, πως θα λειτουργήσει ο υπερυπολογιστής που διαθέτουμε, ποια μαθήματα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών, όπως και ο τρόπος ένταξης του προσωπικού. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδα θα έχουμε αποστείλει μια πρώτη φόρμα λειτουργίας».
 Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι το Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει πιλοτικά για δύο πρώτα χρόνια κι ακολούθως θα παραδοθεί ο οργανισμός και ο κανονισμός λειτουργίας, ώστε να λειτουργεί αυτόνομα, πάντα όμως με έδρα την Καβάλα. Επίσης, υπογράμμισε ότι η έναρξη λειτουργίας του Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου μπορεί να είναι εφικτή από τον προσεχή Σεπτέμβρη, με την έναρξη μαθημάτων με μεικτό σύστημα διδασκαλίας (blended learning), συνδυάζοντας την παραδοσιακή μάθηση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή τις μεθόδους της παράδοσης στην αίθουσα, με τις δραστηριότητες μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ για τα μαθήματα «εργαστηρίου» θα απαιτείται η φυσική παρουσία του μαθητή στις αίθουσες διδασκαλίας, όπως και στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση της Παρασκευής, ο Ανδ. Λοβέρδος θα βρεθεί στην Καβάλα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να εγκαινιάσει με τους εκπροσώπους του ερευνητικού κέντρου CERN και ειδικότερα τον γενικό διευθυντή του Rolf Dieter Heuer, τον κόμβο GRID, γεγονός που θα καταστήσει το Τ.Ε.Ι.-Α.Μ.Θ. μέλος της νέας υπερταχείας μεταφοράς δεδομένων.
Σε ότι αφορά τα δίδακτρα των σπουδαστών, ο Ν. Μητρόπουλος ανέφερε ότι για τους μαθητές των ιδρυμάτων η φοίτηση θα είναι δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι, αν ένας σπουδαστής δεν παρακολουθήσει μια διάλεξη θα μπορεί να την παρακολουθήσει στο ανοιχτό πανεπιστήμιο.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητρόπουλος θα έχει συναντήσεις με τους προέδρους των υπόλοιπων Τ.Ε.Ι. της χώρας, όπου θα προτείνει συνεργασία και των 13 ΤΕΙ στην δημιουργία και λειτουργία του ανοιχτού Τεχνολογικού Ιδρύματος.
Οι ειδικότητες που θα παρέχει το Α.Τ.Π.
Οι ειδικότητες που θα προσφέρει το Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο είναι:
1. e-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: που συνιστά συνδυασμό ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας, πληροφορικής και διαχείρισης τεχνικών έργων και που έχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση στις Αραβικές Χώρες αλλά και σε Αφρική, Ινδία και Κίνα.
2. e-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ: που αφενός λείπει από την Ελλάδα και αφετέρου θα επιτρέψει να γίνει εξαγωγή κυρίως στις Βαλκανικές Χώρες της νοσοκομειακής εμπειρίας που έχει η Χώρα μας.
3. e-ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ: που σε συνδυασμό με την διοίκηση επιχειρήσεων και την διαχείριση πληροφοριών έχει επίσης υψηλή ζήτηση στις ξένες αγορές.
4. e-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ: που αφενός είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα και αφετέρου θα λειτουργήσει θετικά για τα Ελληνικά προϊόντα μέσω των ξένων φοιτητών που θα εκπαιδευτούν.
5. Άλλα προγράμματα σπουδών καθώς και ανάλογες μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να προστεθούν.

 Δημήτρης Μπουντάς

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails