Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Υποχρεωτική η έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού παρά το προαιρετικό κατά την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων

Αθήνα, 10-03-2014
                        
  

«Υποχρεωτική η έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού παρά το προαιρετικό κατά την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων»

Διευκρινήσεις Μαυραγάνη προς Αυγενάκη

Για την σύγχυση όσον αφορά στην υποχρέωση έκδοσης Ενεργειακού Πιστοποιητικού, κατά την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων, απαντά ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γέωργιος Μαυραγάνη, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος διευκρινίζει ότι «η υποχρέωση αναγραφής του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στα πληροφοριακά στοιχεία μίσθωσης ακίνητης περιουσίας είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση έκδοσής του».
                                                     
Με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας υποβολής μισθωτηρίων συμβολαίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, πλέον τα μισθωτήρια συμβόλαια υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Έτσι, με την ηλεκτρονική εφαρμογή ο ιδιοκτήτης του ακίνητου υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο στην Εφορία και δεν θα χρειάζεται να επισκεφθεί την φορολογική Αρχή.  Ωστόσο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μισθώσεων το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) είναι προαιρετικό. Αν πάντως για το ακίνητο που μισθώνεται έχει εκδοθεί Π.Ε.Α τότε μπορεί να συμπληρωθεί το πεδίο στην ενότητα «ενεργειακό πιστοποιητικό».

Ωστόσο, είχε δημιουργηθεί σύγχυση στους ενδιαφερόμενους, καθώς από το λογισμικό της πλατφόρμας προκύπτει ότι είναι προαιρετική η υποβολή του ενεργειακού πιστοποιητικού, ενώ η σχετική νομοθεσία απαιτεί  την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για κατασκευές πάνω από 50 τετραγωνικά μέτρα.

Όπως διευκρινίζει «η υποχρέωση αναγραφής του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στα πληροφοριακά στοιχεία μίσθωσης ακίνητης περιουσίας είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση έκδοσής του. Περαιτέρω, εξετάζεται η τροποποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου ώστε στην δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά, να αναγράφονται υποχρεωτικά και τα στοιχεία του πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails