Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Τουλάχιστον προκλητική η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κου Καλαφάτη σε ερώτηση του Λευτέρη Αυγενάκη


Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2013
Δεν υπάρχει άνιση μεταχείριση των Ενεργειακών Επιθεωρητών
από τον διαχωρισμό σε Α΄ και Β΄ τάξης
Απάντηση στην παρέμβαση Αυγενάκη

«Η διάκριση του δικαιώματος διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων προκύπτει από τη διάκριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ανάμεσα σε διπλωματούχους και πτυχιούχους μηχανικούς», τονίζει στην απάντησή του προς τον Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Το άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει τη διαφοροποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ των αποφοίτων ανώτερης (ΑΤΕΙ) και ανώτατης (ΑΕΙ) εκπαίδευσης, καθώς υφίσταται διαφοροποίηση στον χρόνο και τον κύκλο σπουδών.
Η κατοχυρωμένη με το άρθρο 4 του Συντάγματος αρχή της ισότητας, αφενός αποκλείει την άνιση μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές συνθήκες αφετέρου απαγορεύει την όμοια μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες.
Όπως αναφέρει ο Αναπληρωτής Υπουργός: «κατά το πνεύμα της ανωτέρω διάταξης απαγορεύεται η αυθαίρετη εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των σχολών ΑΤΕΙ, με επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών ΑΕΙ».

Σχόλιο:

Κύριε Καλαφάτη ακόμη να αντιληφθείτε εσείς και οι σύμβουλοι σας, ότι εδώ και χρόνια έχει τελειώσει το ''παιχνίδι'' της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης? Δικαιολογείται η πολιτεία να μην γνωρίζει και να μην εφαρμόζει την υπάρχουσα  Ελληνική Νομοθεσία?  
Για ποια άραγε ισότητα μιλάτε, όταν το ίδιο το κράτος  δεν εφαρμόζει την υπάρχουσα νομοθεσία και στην πραγματικότητα καθημερινά καταπατά την ισότητα αλλά και την ισονομία ανάμεσα στους πολίτες της ???
Η απάντηση στην ερώτηση του κου Αυγενάκη είναι απάντηση του Ελληνικού Κράτους ή του Τ.Ε.Ε  ?
Ντροπή !!!


Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Αγροτικά φωτοβολταϊκά: “πέρασαν” οι ευνοϊκές ρυθμίσεις

Απο το e-build.gr
07/02/2013
Ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής στο σύνολό του και κατ’ άρθρο το σχέδιο Νόμου για τα αποθέματα πετρελαίου το οποίο περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει διατάξεις για την παράταση ισχύος των συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης των αγροτικών φωτοβολταϊκων έως τις 6 Μαΐου 2013 και τη δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών σε αγρότες που θα δηλώσουν ότι δεν θα υλοποιήσουν το πάρκο τους.
Με το νέο νόμο δίνεται επίσης στους κατ’ επάγγελμα αγρότες η δυνατότητα διασφάλισης της τιμής αναφοράς, στην περίπτωση εκείνη που είχαν ζητήσει δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα αλλά η έγκριση/εκταμίευση καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης με την Τράπεζα Πειραιώς.
Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά του 10% που τους επιβλήθηκε με το Ν4093/2012 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ που έχουν κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Τίθεται, τέλος, πλαφόν 1 εκατ. ευρώ στο ύψος του τέλους υπέρ ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί, που πληρώνουν οι βιομηχανίες και οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος.

Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την αναδιάρθρωση των A.E.I.


Αθήνα, 06-02-2013
Επανερχόμενοι στο σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση των Α.Ε.Ι, πρέπει επίσης, να τονίσουμε τα ακόλουθα:
Η διάλυση των Τ.Ε.Ι Αθήνας, Πειραιά και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε και η αποδυνάμωση τους στα πλαίσια της ομοσπονδοποίησης είναι μια διαδικασία απαράδεκτη και δεν εξυπηρετεί κανένα αναπτυξιακό στόχο.
Από τα στοιχεία της παρουσίασης που δόθηκε στην δημοσιότητα, σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά», θεωρούμε ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες λύσεις δεν τεκμηριώνονται.
Ως θεραπεία της υφιστάμενης κατάστασης, προτείνονται συγχωνεύσεις συγγενών, ως προς το γνωστικό αντικείμενο, Τμημάτων.
Οι προτεινόμενες καταργήσεις τμημάτων και συγχωνεύσεων αιτιολογούνται με γενικότητες όπως η «σύνδεση των γνωστικών αντικειμένων με την εθνική αναπτυξιακή στοχοθεσία», χωρίς να περιγράφεται ποια είναι αυτή.
Γίνονται αναφορές για τους στόχους του Σχεδίου «Αθηνά», όπως η «Ανάπτυξη Ανταγωνιστικού Ανθρώπινου Δυναμικού, στην Ευρώπη», χωρίς όμως να αναλύεται το πώς αυτό επιτυγχάνεται με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην υφιστάμενη κατάσταση.
Όσα αναφέρονται στο σχέδιο για την σχολή Σ.Τ.Εφ, δεν τεκμηριώνονται ούτε συνδέονται με τους στόχους του σχεδίου, ανάλογες περιπτώσεις αφορούν κι άλλες σχολές των Τ.Ε.Ι.
Ειδικότερα, η προτεινόμενη κατάργηση των υφιστάμενων Τμημάτων Τοπογραφίας, Πολιτικών Έργων Υποδομής και Πολιτικών Δομικών Έργων των Τ.Ε.Ι, με τη δημιουργία ενός υπερτμήματος, πάσχει επιστημονικά και, σε τελευταία ανάλυση, δε συνδέεται με τα όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Πρώτες εντυπώσεις από το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης


                                                    
  Αθήνα, 01-02-2013


Με αφορμή την παρουσίαση, από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο του σχεδίου «Αθηνά» για την «αναδιάρθρωση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης,
επισημαίνουμε τα εξής:
Από μια πρώτη σύντομη εξέταση του σχεδίου διαπιστώνουμε ότι δε γίνεται καμία επανάσταση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης παρά μόνο μια κοπτοραπτική οικονομοτεχνικού χαρακτήρα σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν τοπικά συμφέροντα και ακαδημαϊκά κατεστημένα.
Στεκόμαστε με ιδιαίτερη ανησυχία στον «προτεινόμενο» μετασχηματισμό των τμημάτων Δομικών Έργων – Έργων Υποδομής και Τοπογράφων των Τ.Ε.Ι σε ένα Τμήμα και μάλιστα με μη δοκιμή ονομασία.
 Ο εμπνευστής του εγχειρήματος αυτού πρέπει να είναι άσχετος με το αντικείμενο ή ανόητος ή προβοκάτορας! Πιστεύουμε πάντως ότι πρόκειται για προβοκάτορα!

Το σχέδιο δεν εξυπηρετεί την αρχική φιλοσοφία του Ν.4009/2011, αφού ούτε αναδιάρθρωση επιφέρει επί της ουσίας, ούτε θεραπεύονται οι παθογένειες του υφιστάμενου ακαδημαϊκού πλαισίου, πολύ δε περισσότερο δεν θα επιτευχθεί οικονομία κλίμακος, όπως πιθανά προσδοκά η κυβέρνηση.
 Υπάρχει ατολμία ακόμη και για τα αυτονόητα, όπως οι ονομασίες των σχολών ή των τμημάτων. Διατηρούνται, σε επίπεδο τμημάτων, απίστευτες υπερεξειδικεύσεις σε αρκετά επιστημονικά πεδία.
Οι συνενώσεις Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι στην Αττική, όπως αυτές προβάλλονται, θα οδηγήσουν σε δαιδαλώδη υπερ-Ιδρύματα, χωρίς την αναγκαία ευελιξία και προσαρμογή στις διεθνείς εκπαιδευτικές εξελίξεις.
Γενικότερα σε ότι αφορά στον τεχνολογικό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι εμφανές από το σχέδιο, ότι υπάρχει έλλειψη οράματος και γνώσης των πραγματικών προβλημάτων που ταλανίζουν τα ιδρύματα και τους πτυχιούχους αυτού του χώρου.
Δεδομένου ότι το σχέδιο δεν παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες για τον μετασχηματισμό των τμημάτων και τις συγχωνεύσεις, στις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας πιο αναλυτικά στο βαθμό που υπάρξουν νεότερα στοιχεία.
Tην πρόταση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για το χωροταξικό σχεδιασμό των Α.Ε.Ι, την οποία έχουμε καταθέσει από πέρυσι, μπορείτε να τη δείτε εδώ.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 




Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails