Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Κλείνει και το 2010 και μπαίνουμε στο 2011 , με ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο….

 Απο τους Μηχανικούς Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης


Θα μας επιτρέψετε λοιπόν να παραθέσουμε μια σύντομη αναδρομή στα βασικά θέματα που απασχόλησαν τον κλάδο των μηχανικών ΤΕΙ τον τελευταίο χρόνο, αλλά και κάποιες επισημάνσεις μας.

7 Δεκ. 2009 , Υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος: «θα προωθηθούν άμεσα τα Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των εκκρεμών ειδικοτήτων των πτυχιούχων ΤΕΙ»

8 Ιαν. 2010 , Βγαίνουν στην δημοσιότητα τα Π.Δ. επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών ΤΕΙ

8 Φεβ. 2010 , Ι. Πανάρετος : «Πρώτη προτεραιότητα μας είναι η έκδοση όλων των Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ»

12 Μαρ. 2010 , Ι. Πανάρετος : «Τα Π.Δ. θα έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους»

23 Μαρ. 2010 , Ι. Πανάρετος : « ΞΑΝΑ πρώτη προτεραιότητα μας η έκδοση των Π.Δ , Τα Π.Δ. για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι έτοιμα να σταλούν στους ενδιαφερόμενους για να εκφράσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 30 Απριλίου», πρόσθεσε επίσης ότι η απονομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα γίνεται από τον νέο διευρυμένο φορέα.

30 Ιουν. 2010 : Η κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ – ΣΑΤΕ αναβάλλεται, λόγω Πανελληνίων εξετάσεων , για τα μέσα Ιουλίου.

2 Ιουλ. 2010 : Για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΑΕΙ η υπ. Παιδείας το ξεκαθάρισε πως « έχει γίνει προεργασία από τον Υφυπουργό και φτάνουμε στην τελευταία φάση του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι

13 Ιουλ. 2010 : Τελικά σχέδια Π.Δ.

19 Ιουλ. 2010 : Κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ για την επαγγελματική κατοχύρωση πτυχιούχων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Υπόσχεση υφυπουργού Ι. Πανάρετου ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Στο διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2010 ασχολούνται όλοι με την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ (ΤΕΙ και Πανεπιστημίων)

4 Δεκ. 2010 , Ι. Πανάρετος : «Όπως ενημέρωσα σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όλα τα σχέδια των ΠΔ που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ, εστάλησαν υπογεγραμμένα στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο. Είναι η πρώτη φορά που τα διατάγματα αυτά έφυγαν από τα υπουργικά γραφεία και προχωρούν στην τελική φάση. Για ορισμένα από αυτά η εκκρεμότητα διαρκούσε για 30 σχεδόν χρόνια.»



Παρατηρώντας κανείς τις τονισμένες λέξεις , θα καταλάβει τι ακριβώς παίζεται στην πλάτη μας τόσα χρόνια , γιατί το παραμύθι καλά κρατά. Υποτίθεται ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα θα ήταν έτοιμα από τις 15 Σεπτ. 2010 (πριν την έναρξη των επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς), αντ’ αυτού τέλειωσε το 2010 περιμένοντας ακόμα το ΣτΕ να τα εγκρίνει…

Επειδή ο κόσμος ξεχνάει εύκολα , οι πολιτικοί το εκμεταλλεύονται κατάλληλα αυτό και κάθε φορά πουλάνε την ιστορία τους. Τον Μάιο του 2003 τα Π.Δ. των Ηλεκτομηχανολόγων Μηχανικών ΤΕΙ ήταν έτοιμα, ολοκληρωμένα και περίμεναν ΜΙΑ και μόνο υπογραφή , αυτή του προέδρου της δημοκρατίας!!!. Άρα δεν είναι η πρώτη φορά κ. Παναρετε…

Πάμε τώρα και στο δια ταύτα, δηλαδή

Που βρισκόμαστε τώρα? Περιμένουμε την έγκριση του ΣτΕ

Τι επαγγελματικά δικαιώματα μας δίνουν τα περιβόητα Π.Δ. ? Τίποτα, διότι πολύ απλά δεν ορίζουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, δεν ορίζουν τι ακριβώς μπορείς να κάνεις ως πτυχιούχος μηχανικός, αλλά γενικά κ αόριστα προσδιορίζουν τομείς – πλαίσιο εφαρμογής επαγγελματικών δυνατοτήτων. Με λίγα λόγια δίνεται δυνατότητα άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων ακαθόριστων όμως ορίων.

Αφού δεν καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα από τα ΠΔ τότε ποιος θα τα καθορίζει? Το νέο διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα είναι ο φορέας ο οποίος θα απονέμει τις άδειες άσκησης επαγγέλματος. Ο συγκεκριμένος φορέας ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί, άρα δεν γνωρίζουμε πότε θα έχουμε πραγματικά την δυνατότητα να διεκδικήσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Τι θα είναι ακριβώς αυτό το νέο ΤΕΕ ? Άγνωστο. Ο υφυπουργός Παιδείας δεν έχει ορίσει τι ακριβώς θα κάνει αυτός ο φορέας , ούτε ποιοι θα τον απαρτίζουν. Μεγάλα και πονηρά λοιπόν ερωτηματικά δημιουργούνται με την σύσταση αυτού του νέου ΤΕΕ. Ποίοι θα μας απονέμουν την άδεια? Επιτροπή απαρτιζόμενη από διπλωματούχους και πτυχιούχους? Επιτροπή απαρτιζόμενη μόνο από πτυχιούχους? Ή μόνο από διπλωματούχους? Πως θα εκλέγεται αυτή η επιτροπή , θα έχουν οι πτυχιούχοι το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο νέο ΤΕΕ? Θα ισχύει και κάτι αντίστοιχο για την απονομή αδειών στους διπλωματούχους?

Και τελικά με ποια διαδικασία θα απονέμονται οι άδειες, αν υποθέσουμε ότι ο φορέας υπάρχει και θα είναι ισοκαταμερισμένος σε ΤΕΙ-Πανεπιστήμια ? «Για την ανάληψη επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τεχνικών, επιστημονικών ευθυνών, μελετών και αναλύσεων απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος που απονέμεται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο καθορίζει:

α. τα 3 Επίπεδα Επιστημονικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθεις δραστηριότητες, προωθημένες δραστηριότητες και εξειδικευμένες δραστηριότητες καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξέλιξης από το ένα επίπεδο στο άλλο, με βάση τις πιστοποιημένες γνώσεις, εμπειρία ή/και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών, εξειδίκευση ή/και Διδακτορικό Δίπλωμα β. το φάσμα και τα όρια Επιστημονικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη συνέχεια»

Η άδεια δίνεται : μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας της ειδικότητάς τους στο διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος

Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα σε κάθε Π.Δ. που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ , σε αντίθεση με το Π.Δ. που αφορά τους Μεταλλειολόγους Μηχανικούς του Ε.Μ.Π. το οποίο δεν ορίζει πουθενά προϋπόθεση εξετάσεων για την λήψη άδειας.

Διαβάζοντας λοιπόν όλα αυτά και μετά από 28 χρόνια κοροϊδίας , πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν ¨καλές¨ προϋποθέσεις , από τον υφυπουργό ?

Να θυμίσουμε ότι το σημερινό ΤΕΕ δεν μας αποδέχεται ως μηχανικούς και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πάρει πτυχιούχος την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εάν στην επιτροπή εξετάσεων θα υπερισχύσουν ή καλυφτούν αποκλειστικά μόνο από Διπλωματούχους μηχανικούς.

Το ΤΕΕ έθεσε την κόκκινη γραμμή στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ διαχωρίζοντας ως πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δηλαδή ανώτατη εκπαίδευση 2 ταχυτήτων, ώστε να μην μπορούν οι πτυχιούχοι μηχανικοί να διεκδικούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα τους .

Με λίγα λόγια για να πάρει κάποιος άδεια θα πρέπει να περνάει από το στόμα του λύκου , να τον εξετάζουν διπλωματούχοι (κατά πλειοψηφία) και να του ορίζουν για μια ακόμη φορά τα όρια στα οποία θα μπορεί να κινηθεί. Ενώ την ίδια στιγμή απονέμει άδεια άνευ εξετάσεων στους διπλωματούχους Μεταλλειολόγους του ΕΜΠ. Δημιουργεί ξανά πτυχιούχους 2 ταχυτήτων , δεν ορίζει επαγγελματικά δικαιώματα πουθενά, απλά μεταθέτει την ευθύνη, σε έναν ανύπαρκτο και πονηρό φορέα, για το μέλλον.

Διαφωνούμε κάθετα με τον σκοπό και την δομή των Π.Δ. ,τα θεωρούμε επικίνδυνα και καθ’ υπόδειξη του ΤΕΕ σχεδιασμένα. Ο υφυπουργός οφείλει να δημιουργήσει πρώτα τον νέο Τεχνικό Επιμελητήριο , το οποίο θα έχει νέο καταστατικό λειτουργίας και σύστασης , θα ορίζει με σαφήνεια το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους πτυχιούχους ΤΕΙ για όλες τις διοικητικές θέσεις , θα υπάρχει 50-50 συμμετοχή πτυχιούχων – διπλωματούχων στις επιτροπές εξετάσεων για την απονομή άδειας και θα αντιμετωπίζονται όλα τα μέλη του νέου ΤΕΕ με τα ίδια μέτρα και ίδια σταθμά.

Μόνο με αυτή την προϋπόθεση οι πτυχιούχοι ΤΕΙ θα είναι εξασφαλισμένοι ότι δεν θα πέσουν σαν πρόβατα στην σφαγή για άλλα 30 χρόνια.










Οι Διαχειριστές του Forum engineertech.gr

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails