Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Τοποθέτηση ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε στο Γενικό Συμβούλιο Προέδρων Π.Τ ΕΕΤΕΜ στο Λουτράκι στις 25/04/2015

Στις 30 Μαρτίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ψήφιση του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85Α).

Με την ψήφιση της παραγράφου ΙΓ.12, καταργήθηκαν οι αναχρονιστικές διατάξεις των άρθρων 1,2,3 & 4 του Ν.4663/1930, οι οποίες παρέμεναν σε ισχύ για 84 ολόκληρα χρόνια, ορίζοντας ποιος ασκεί το Νομοθετικά Κατοχυρωμένο Επάγγελμα του Μηχανικού στην Ελλάδα. Αυτές τις διατάξεις επικαλέστηκε άλλωστε το Σ.τ.Ε. για να προχωρήσει στη γνωστή του απόφαση για το Π.Δ.318 το 2005…

Θυμίζουμε ότι οι διατάξεις της ΙΓ.12 παραγράφου εισήχθησαν στο Πολυνομοσχέδιο την τελευταία στιγμή ύστερα από απαίτηση της Τρόικα η οποία ζητούσε επικαιροποίηση του Νομοθετικού Πλαισίου για το Επάγγελμα του Μηχανικού, καθώς θεωρούσε παράλογο ένα Επάγγελμα να διέπεται από διατάξεις του 1930. Το Τεχνικό Επιμελητήριο επιχείρησε να αποκλείσει και πάλι τους Μηχανικούς Τ.Ε. από την άσκηση του Επαγγέλματος του Μηχανικού, προσθέτοντας στις διατάξεις το διαχωρισμό «Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα».

Μόλις συνάδελφοι μας ενημέρωσαν για τις διατάξεις αυτές, αντιδράσαμε άμεσα και με τη βοήθεια του τότε Υπουργού Παιδείας πετύχαμε την αφαίρεση του διαχωριστικού «του Πανεπιστημιακού Τομέα», με αποτέλεσμα: «Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού επιτρέπεται μόνον: Στους κατόχους διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής». *Σημειώνουμε επίσης ότι ο όρος «διπλώματος» δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανασταλτικό παράγοντα καθώς σειρά Πολυτεχνικών Σχολών δίνουν «πτυχίο» σους αποφοίτους τους. Επίσης, μετά την Εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά» στα Τ.Ε.Ι. λειτουργούν Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και τα πτυχία έχουν σαφώς τον τίτλο του «Πολιτικού Μηχανικού».Θεωρούμε ότι η ψήφιση του Ν.4254/2014 αποτέλεσε την σημαντικότερη τομή στο Επάγγελμα του Μηχανικού στη Χώρα μας από τη Δεκαετία του 1930 έως σήμερα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η σφοδρή αντίδραση του Τ.Ε.Ε., ούτε η θέση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου και του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ ότι άλλαξε πλέον ο χάρτης στο Επάγγελμα του Μηχανικού στην Ελλάδα.

Σε καμία περίπτωση δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι τα προβλήματα του Κλάδου λύθηκαν. Ο Νόμος όρισε ταυτόχρονα αυστηρές διαδικασίες για τον επαναπροσδιορισμό των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για όλες τις Ειδικότητες Μηχανικών. Οι επιτροπή συστάθηκε και συμμετέχει σε αυτή εκπρόσωπος της ΕΕΤΕΜ (παρά βέβαια τη συμμετοχή του στην Επιτροπή δηλώνει ότι ο Νόμος δεν μας αφορά και επέτρεψε –χωρίς αντιρρήσεις- το πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα να επαναφέρει το διαχωρισμό «..του Πανεπιστημιακού Τομέα»….).

Εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να υπάρξει προσπάθεια στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του Νόμου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προτείναμε επίσης (Α.Π. προς ΕΕΤΕΜ: 568, 16/4/2014), την αξιοποίηση του άρθρου 10 του Ν.4663/1930 –το οποίο παραμένει σε ισχύ- και το οποίο προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή όλων των Πολιτικών Μηχανικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο, αξιώνοντας την εγγραφή μας στο ΤΕΕ. Δυστυχώς καμία από τις προτάσεις μας δεν έγινε αποδεκτή.Θυμίζουμε ότι η παράγραφος 7 του Άρθρου 2 «ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ», ορίζει ως στρατηγικό στόχο της ΕΕΤΕΜ τη δημιουργία νέου Ενιαίου Φορέα συμμετοχής, σε ισότιμη βάση, όλων των Μηχανικών που απασχολούνται νόμιμα στη χώρα μας. Θεωρούμε ότι η αξίωση της ισότιμης εγγραφής μας στο ΤΕΕ με βάση το άρθρο 10 του Ν.4663/1930, υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον καταστατικά στρατηγικό στόχο της ΕΕΤΕΜ.

Τον ίδιο ακριβώς στόχο θεωρούμε ότι υπηρέτησαν και οι δεκάδες συνάδελφοι που διεκδίκησαν την εγγραφή τους στο ΤΕΕ, κάνοντας λόγο για καταπάτηση των Αρχών της Ισοτιμίας, τη στιγμή που οι τριετούς φοίτησης Μηχανικοί από την Ε.Ε. εγγράφονται και παίρνουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος από το ΤΕΕ… Δυστυχώς μόνο εμείς υποστηρίξαμε κι εκείνη την προσπάθεια, την οποία πάλι δεν συμμεριζόταν η ΕΕΤΕΜ (οι συνάδελφοι συνεχίζουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο).

Δυστυχώς ο Κλάδος σήμερα δείχνει πιο απομονωμένος από ποτέ.

Μπορεί η πρόταση για λύση του προβλήματος των Ε.Δ. με ένα Νόμο να είναι η Ιδεατή. Ποιος όμως θα επιβάλει αυτό το Νόμο;

Αλήθεια πόσα χρόνια έχει να σημειωθεί έστω και μία νίκη του Κλάδου (εκτός από τον 4254/2014 τον οποίο όμως δεν συμμερίζεται η Ένωση);

Αναλωνόμαστε εδώ και δεκαετίες σε μάχες χαρακωμάτων δίχως ουσιαστική πρόοδο, επιμένοντας στον ίδιο δρόμο που όμως ξέρουμε πια δοκιμασμένα ότι δεν βγάζει πουθενά.

Δυστυχώς δεν μας έγινε μάθημα το πάθημα με το Ηλεκτρονικό Μητρώο το 2007.

Ο τότε Πρόεδρος του ΤΕΕ με τρεις συνεχόμενες επιστολές του (Α.Π.2009/26.1.2007, 2451/31.1.2007 & 6514/22/2/2007) ζήτησε συνάντηση με την ΕΕΤΕΜ με πρόταση για «συνδιαχείριση» του Μητρώου, αλλά η ΕΕΤΕΜ δεν απάντησε ποτέ και δεν ενημερώθηκε ποτέ το Κεντρικό Συμβούλιο. Τη συνέχεια δυστυχώς τη γνωρίζουμε όλοι… ενώ κάποιοι θυμούνται και τις «γραφικές απειλές» για πειθαρχικές διώξεις σε όποιον πάρει κωδικό από το ΤΕΕ ή η βεβαιότητα ότι θα ανοίξουμε δικούς μας κωδικούς αμοιβών σε άλλη Τράπεζα…Δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε την άποψη ότι κάποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση της ΕΕΤΕΜ παρά για την επίλυση των προβλημάτων του Κλάδου.

Δυστυχώς όμως η Διοίκηση της ΕΕΤΕΜ κάνει ότι μπορεί για να επιβεβαιώνει όσους την κατηγορούν…

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails