Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Υπουργείο Παιδείας : Προτείνουν αναβάθμιση για τα άριστα ΤΕΙ


Απο το Έθνος
Του Μιχάλη Νιβολιανίτη
28/02/2015

Σχέδιο για νέο «χάρτη» σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με στόχο να γίνει «ξεκαθάρισμα» μεταξύ των τμημάτων και να καθοριστεί ποια από αυτά θα μείνουν στην ανώτατη εκπαίδευση και ποια θα υποβιβαστούν.

 Το θέμα τέθηκε χθες και στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ, καθώς ζητήθηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (ήταν παρόντες ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Χασάπης) τα τμήματα που έχουν αξιολογηθεί και έχουν κριθεί θετικά, να μπορούν να χορηγούν διδακτορικά διπλώματα, καθώς και να μετονομαστούν τα ΤΕΙ σε τεχνολογικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που μίλησε στο «Εθνος», στόχος του υπουργείου είναι να σχεδιαστεί ένας νέος «χάρτης» ΑΕΙ - ΤΕΙ ύστερα από διάλογο στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι [εκπρόσωποι πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και υπουργείο Παιδείας].


Προϋποθέσεις
Στο πλαίσιο αυτό αρκετά τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία είναι ψηλά στη λίστα αξιολόγησης και θα πληρούν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, θα μπορούν να ενσωματωθούν στα πανεπιστήμια, ενώ ορισμένα τμήματα εξειδίκευσης, τα οποία έχουν διαφορετική φιλοσοφία, ενδεχομένως να υποβιβαστούν και να ενσωματωθούν στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Αντιστοίχως η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για πανεπιστημιακά ιδρύματα. Θεωρείται βέβαιο πως όταν ξεκινήσει η διαδικασία, για να προχωρήσει το «ξεκαθάρισμα» των τμημάτων, θα παίξει σημαντικό ρόλο η αξιολόγηση της ΑΔΙΠ.
«Κύκλοι» του υπουργείου, πάντως, υπογράμμισαν ότι η συζήτηση για τον ενιαίο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν θα ξεκινήσει αμέσως, καθώς χρειάζονται χρόνος και εξαντλητικός διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Κατά τα λοιπά, στη χθεσινή σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα, όπως η χρηματοδότηση, οι μετεγγραφές και οι ανάγκες για πρόσθετο προσωπικό.
Η σύνοδος υποστήριξε ότι τα ιδρύματα χρειάζονται επειγόντως πρόσθετη χρηματοδότηση αλλά και επιπλέον προσωπικό, καθώς ειδικά τα κεντρικά ΤΕΙ έχουν επιβαρυνθεί από μεγάλο αριθμό μετεγγραφών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός υποστήριξε ότι αγωνιά και ο ίδιος γι' αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ανέφερε πως θα δει -όταν αυτό είναι εφικτό- πώς θα αντιμετωπιστούν βασικά ζητήματα που ταλανίζουν τα ιδρύματα.
Οσον αφορά το θέμα των μετεγγραφών που έχει επιβαρύνει πολλά κεντρικά ιδρύματα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως το θέμα επανεξετάζεται συνολικά. Πάντως κατά τη διάρκεια της συνόδου ακούστηκαν και φωνές που τόνισαν προς τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά ότι, εάν δεν δοθεί το επόμενο διάστημα πρόσθετη χρηματοδότηση, κάποια από τα τεχνολογικά ιδρύματα δεν θα είναι σε θέση να ανοίξουν το νέο ακαδημαϊκό έτος λόγω έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού. Οι ανάγκες άλλωστε, εξαιτίας των μετεγγραφών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, είναι ιδιαίτερα αυξημένες για τα κεντρικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα Πειραιά τεχνολογικού τομέα, το οποίο δέχτηκε επιπλέον 800 φοιτητές.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails