Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Αποσύρθηκε διάταξη πρόκληση από το σχέδιο νόμου ...

Αθήνα, 01-08-2013
... «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις»
afthereta 2013 05Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη Βουλή, αποτελεί πια παρελθόν η αθλιότητα με τη μορφή τροπολογίας του αναπλ. Υπουργού Π.Ε.Κ.Α, κ. Στ. Καλαφάτη, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», η οποία προέβλεπε ότι «οι αρχιτεκτονικές μελέτες θα συντάσσονταν αποκλειστικά από Αρχιτέκτονες, όχι μόνο για τους παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και για ειδικά κτίρια» αποκλείοντας εντελώς τους Πολιτικούς Μηχανικούς Δ.Ε, ύστερα από την άμεση αντίδραση του Προεδρείου της Ε.Ε.Τ.ΕΜ, το οποίο, μέσα σε δύο ημέρες, κινητοποίησε την Κ.Δ.Ε, Βουλευτές, μέλη της Ένωσης αλλά και πολιτικά στελέχη ώστε να ακυρωθεί και αυτή η πραξικοπηματική ενέργεια.
Όλα ξεκίνησαν από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για την επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του Υ.Π.Ε.Κ.Α, την Τετάρτη 24-07-2013 στην οποία κλήθηκε - από το Προεδρείο της Επιτροπής - η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ μαζί με άλλους φορείς να εκφράσει, προφορικά και με υπόμνημα τις θέσεις της συνολικά για το νομοσχέδιο και ειδικότερα για το ηλεκτρονικό σύστημα και τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης αυτής, η αντιπροσωπεία της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (ο Πρόεδρος και Γραμματέας Δημοσίων σχέσεων της Κ.Δ.Ε ) συζήτησαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Π.Ε.Κ.Α, κ. Στ. Καλαφάτη, τις θέσεις μας αλλά και την έλλειψη ισομερούς αντιμετώπισης των τεχνικών φορέων από τον Υπουργό.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για πραγματοποίηση σχετικής συνάντησης μέσα στις επόμενες μέρες, προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις και τις προτάσεις της Ένωσης, για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο.
Δυστυχώς όμως, τη Δευτέρα 29-07-2013, ο Αναπληρωτής Υπουργός κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή, αιφνιδιαστικά τροπολογία που προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο ήδη υπάρχον, καθώς προέβλεπε ότι οι αρχιτεκτονικές μελέτες θα συντάσσονταν αποκλειστικά από Αρχιτέκτονες, όχι μόνο για τους παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και για τα ειδικά κτίρια, αποκλείοντας εντελώς τους Πολιτικούς Μηχανικούς και των δύο Τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης!
Στις συνεχείς, δε, οχλήσεις μας για άμεση πραγματοποίηση συνάντησης, καθόλου τυχαία, μας παρέπεμπε, σε ημερομηνίες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Με την άμεση κινητοποίηση της Διοίκησης και των στελεχών της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, αλλά και την υποστήριξη από Βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, η επίμαχη διάταξη αποσύρθηκε.
Καταρχήν, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους κινητοποιήθηκαν, και μάλιστα εν μέσω θέρους, και συνέδραμαν στη προσπάθεια της Κ.Δ.Ε να μην υλοποιηθεί αυτή η αθλιότητα εις βάρος μεγάλης μερίδας Πτυχιούχων Μηχανικών του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Παράλληλα καλούμε τους Προέδρους και τους Καθηγητές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) να κατέβουν σε κινητοποιήσεις, κλείνοντας τα Ιδρύματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης των Ιδρυμάτων, όταν, από τη μια δεν έχουν θεσμοθετηθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους όπως προβλέπει ο νόμος και, από την άλλη, σε ανύποπτο χρόνο παρεμβαίνουν αναρμόδια Υπουργεία, με αυθαίρετο τρόπο, και ρυθμίζουν υπάρχοντα ή κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στην πράξη, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των συντεχνιακών τους εντολέων.
Επιφυλασσόμαστε για την έκδοση νέου Δελτίου Τύπου, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου μπορείτε να τη δείτε εδώ. Η τοποθέτηση των εκπροσώπων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ξεκινά στο 50ο λεπτό
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails