Του Δημήτρη Σιάχου
Στις 3 & 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα οι Εκλογές της Ένωσής μας. Τη στιγμή που οι επιθέσεις του ΤΕΕ γίνονται ακόμα πιο προκλητικές και την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση μας εμπαίζει (θυμίζουμε ότι αποδεικνύεται ότι η εξαγγελία για έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα Επαγγελματικά μας Δικαιώματα ήταν τελικά «απάτη» αλλά και το Ν/Σ για το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» αντί να διορθώνει τα κακώς κείμενα της αναχρονιστικής νομοθεσίας του 1930, ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο το ΤΕΕ οδηγώντας μας στο περιθώριο), οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο πλευρό του μοναδικού οργανωμένου φορέα εκπροσώπησης των πτυχιούχων ΤΕΙ, την ΕΕΤΕΜ.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμμετάσχουμε στις εκλογές της Ένωσης, δίνοντας προς τα έξω την εικόνα της μαζικότητας. (Θυμίζουμε ότι εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση για απόσυρση των παραταξιακών ψηφοδελτίων με στόχο να ενισχύσουμε την εικόνα της μαζικότητας και της ενότητας του Κλάδου).
Πως μπορεί κάποιος να ψηφίσει στις εκλογές;
Προφανώς πρέπει να είναι μέλος της Ένωσης με βάση το Καταστατικό της (μπορείτε να το βρείτε σε προηγούμενη ανάρτηση. (Η κεντρική Διοίκηση δίνει την ερμηνεία ότι τα νέα μέλη -με βάση το νέο Καταστατικό-, πρέπει να πληρώσουν τα 2/3 των συνδρομών των ετών από τη μέρα λήψης του πτυχίου τους..)
Τα παλαιά μέλη πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον 3 συνδρομές (ανεξάρτητα από το πόσες πιθανόν χρωστούν), δηλαδή 90 ευρώ (3 επί 30 ευρώ η ετήσια συνδρομή).
Αναμφισβήτητα μία ετήσια συνδρομή 30 ευρώ σε μία Ένωση που προασπίζει τα δικαιώματά μας, έχει τόσα λειτουργικά έξοδα (γραφεία, υπαλλήλους, νομική υποστήριξη) και στηρίζεται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών δεν είναι μεγάλη.
Όμως αλήθεια τι εισπράττει σήμερα ένας νέος συνάδελφος από την ΕΕΤΕΜ; Που τη συναντά; Η διοίκηση (ο ίδιος πρόεδρος από το 1996) επιλέγει να κρατά την Ένωση «κλειστή».
· Δεν επιτρέπει τη λειτουργία Τμήματος για την οργάνωση και την ενημέρωση των συναδέλφων στην Αττική.
· Δεν κάνει ποτέ συνέλευση στην Αθήνα (η τελευταία συνέλευση έγινε στην Αττική το 1993…).
· Έχει σταματήσει εντελώς την έκδοση του «Τεχνικού Βήματος» (παρά το ότι το «Τεχνικό Βήμα» ήταν πολύ κακής ποιότητας, τουλάχιστον οι συνάδελφοι έπαιρναν έστω ένα μικρό περιοδικό κάθε 3 μήνες…). Θυμίζουμε ότι το «Τεχνικό Βήμα» είχε σταματήσει και στο παρελθόν την έκδοσή του με το επιχείρημα της οικονομικής δυσχέρειας, όμως όταν οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ ξεκίνησαν –με μεγάλο προσωπικό κόστος- την έκδοση του περιοδικού «Βήμα Ελεύθερων Μηχανικών», άρχισε να κυκλοφορεί πάλι για να μην φανεί η αδυναμία της διοίκησης… Φυσικά το «Βήμα Ελεύθερων Μηχανικών» σταμάτησε ύστερα από 3 χρόνια την κυκλοφορία του, καθώς πιστέψαμε ότι δεν υπήρχε λόγος να κυκλοφορεί από τη στιγμή που η Ένωση έβγαζε πλέον περιοδικό. Δυστυχώς, μόλις έπαψε ο –υποτιθέμενος ανταγωνισμός που απέδειξε πως υπάρχουν συνάδελφοι που μπορούν να προσφέρουν πολλά στον Κλάδο, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα-, το «Τεχνικό Βήμα» σταμάτησε να κυκλοφορεί και πάλι!!! Άραγε πως θα ενημερωθούν οι συνάδελφοι για τις προσεχείς εκλογές;
· Η Διοίκηση της Ένωσης δεν δέχτηκε ποτέ την πρότασή μας για προσπάθεια δημοσιοποίησης των προβλημάτων του Κλάδου μέσω των έντυπων ή των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
· Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία διασύνδεση με τους σημερινούς σπουδαστές και τα Ιδρύματα των ΤΕΙ –εκτός από κάποια δραστήρια ΠΤ που διατηρούν επικοινωνία με τους σπουδαστές στις πόλεις τους-.
· Η πλειοψηφούσα παράταξη δεν δέχτηκε ποτέ να απεγκλωβιστεί από τα κομματικά στεγανά της και την παρωχημένη αντίληψη της παραταξιακής πόλωσης και δεν επέτρεψε ποτέ τη συμμετοχή κανενός συναδέλφου από άλλη παράταξη στο προεδρείο.. Δημιούργησε την εικόνα του «κλειστού μαγαζιού» όπου «Γιάννης κερνάει… Γιάννης πίνει..». Αντίθετα εμείς από την πρώτη στιγμή προτείναμε –και ακόμα επιμένουμε στην πρότασή μας- την υποστολή της όποιας κομματικής σημαίας και τη συγκρότηση ενός ενιαίου ανεξάρτητου ενωτικού ψηφοδελτίου. Επίσης στα προηγούμενα συνέδρια εμείς ψηφίσαμε την πρόταση της πλειοψηφίας για αναθεώρηση του Καταστατικού –προτάσσοντας αυτό που φαινόταν καλό για την Ένωση και τον Κλάδο- παρά το ότι δεν έγινε δεκτή καμία πρότασή μας (πχ η καθιέρωση Δικαστικού Αντιπροσώπου στις Εκλογές και η διαφανής διαχείριση των οικονομικών).
· Σα να μην έφτανε το «χαράτσι» υπέρ ΤΕΕ στις Άδειες, ήρθαν και τα 56 ευρώ για να παίρνουμε κωδικό από το ΤΕΕ για τις αμοιβές μας… (άραγε ποιος ξεχνά τους τραγικούς χειρισμούς της Ένωσης το 2007 & 2008 όταν «απαγόρευε» από τους συναδέλφους να βγάλουν κωδικό από το ΤΕΕ και όταν ο πρόεδρος του ΚΔΣ αρνήθηκε να απαντήσει στις προσκήσεις του προέδρου του ΤΕΕ για διάλογο σχετικά με το σύστημα των αμοιβών –χωρίς φυσικά να ενημερώσει κανένα και όπου η επιτυχία των «συνδικαλιστικών» επιλογών του φαίνεται από το αποτέλεσμα…
· Επίσης σα να μην έφταναν οι περικοπές στους Δημοσίους Υπαλλήλους, το επίδομα του 3‰ περικόπηκε και αυτό, ενώ όλοι φοβούνται μήπως καταργηθεί…
Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, δεν είχαμε καμία θετική εξέλιξη για τον Κλάδο, αντίθετα η θέση του ΤΕΕ ισχυροποιήθηκε…
Μετά απ’ όλα αυτά ποιος «ρομαντικός» συνάδελφος που είναι άνεργος ή που εργάζεται με 600 ευρώ ή με Δελτίο Παροχής, που χρωστάει στο στεγαστικό ή στις κάρτες του θα «θυσιάσει» 90 ευρώ μόνο και μόνο για να ψηφίσει;
Η Παράταξη της Πανεπιστημονικής κατέθεσε μία πολύ σωστή πρόταση προς το ΚΔΣ ζητώντας την «ελάφρυνση» της συνδρομής για τους συναδέλφους που θέλουν να είναι κοντά στον Κλάδο και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία των εκλογών αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Κάτι τέτοιο άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό. Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης οικονομικής κρίσης όλων των τελευταίων ετών και όλοι αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, η ΚΔΕ μπορεί να πάρει απόφαση για συμμετοχή στις εκλογές μόνο με την κάλυψη της συνδρομής του τελευταίου έτους απαλλάσσοντας από την υποχρέωση των δύο προηγούμενων επικαλούμενη τους κοινωνικούς λόγους που προκαλεί η οικονομική κρίση (άρθρο 11, παρ.1γ). (Είναι σίγουρο ότι έτσι τα έσοδα της Ένωσης θα αυξηθούν καθώς πολύ μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων θα έλθει να ψηφίσει)
Ακολουθεί η πρόταση της ΔΠΚ, σημειώνοντας ότι συμφωνούμε με την ουσία της και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την ΚΔΕ να την κάνει δεκτή.
Προταση Πανεπιστημονικής 2.2011