Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΑΙΤΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 22 ΣΕΠΤ 2010

  

Παλιό, αλλά μιας και τυχαία το βρήκαμε στη σελίδα της ΠΕΠΤΕΓ, ας το δούμε όλοι μαζί..


Απο την ΠΕΠΤΕΓ

                                                                                                                                       Αθήνα 22-9-2010
Ανοικτή Επιστολή των Ενώσεων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι

προς τον Πρωθυπουργό
κ. Γεώργιο Α. Παπανδρέου

Αίτημα για Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε


Εξαγγελία της Κυβέρνησής σας ήταν η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ.
Παρ΄ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στα ΑΕΙ, στην ομιλία σας στην ΔΕΘ αναφερθήκατε σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.  Επιπροσθέτως, παρατηρούμε ότι σε πολλά νομοσχέδια οι  μηχανισμοί σύνταξης νομοσχεδίων των Υπουργών σας, επιχειρούν την ανατροπή της σημερινής ακαδημαϊκής στάθμης των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων η οποία μέχρι τώρα απετράπη χάρις σε παρέμβαση βουλευτών, κατά την ψήφισή τους.
Τα ΤΕΙ είναι δημιούργημα της πρώτης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (1981) και οι πρωτεργάτες αυτής της θεσμικής αλλαγής είναι σήμερα κορυφαίοι συνεργάτες σας.
Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές θετικές παρεμβάσεις για την επίλυση θεσμικών προβλημάτων των Ιδρυμάτων, εντούτοις, η έκδοση Π.Δ. για την περιγραφή του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος για πολλές ειδικότητες, κωλυσιεργεί εξαιτίας της εμμονής των συντεχνιακών επιμελητηρίων ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ και ενίοτε του  Ο.Ε.Ε., τα οποία είναι οχυρωμένα πίσω από μηχανισμούς που δημιουργούν κλειστά επαγγέλματα, με προνόμια που βασίζονται σε προπολεμικούς νόμους, Βασιλικά ή Χουντικά διατάγματα που είχαν θεσπιστεί προ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αυτά τα «όπλα» εκτοπίζουν από την αγορά εργασίας χιλιάδες πτυχιούχους ΤΕΙ.
Δυστυχώς, η νυν ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Υπουργός και Γ. Γραμματέας), μέλη του ΤΕΕ, καθημερινά ακολουθούν αδιαφανή πρακτική  η οποία όχι μόνο ταυτίζεται με τις απόψεις των επιμελητηρίων, δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα για την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση, αλλά συστηματικά ωθεί χιλιάδες πτυχιούχους μηχανικούς και γεωτεχνικούς των ΤΕΙ σε επαγγελματική απαξίωση και υποβάθμιση.  Χιλιάδες εξ αυτών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών.
Στην πρόσφατη απογραφή των Δ.Υ. το ποσοστό των πτυχιούχων ΤΕΙ που απεγράφησαν ανέρχεται μόλις στο 9%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καταγράφηκε σε 50% και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 28%.


Κύριε Πρόεδρε

Ήδη οι συνθήκες κρίνονται εκ μέρους μας εξαιρετικά επείγουσες για αναγκαίες ανατροπές.

Οι Ενώσεις που υπογράφουμε την παρούσα έκκληση προς εσάς εκπροσωπούμε 200.000 πτυχιούχους της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης (ν. 2916/2001 και 3549/2007) και χωρίς την δική μας συμμετοχή και γνώμη για θέματα που μας αφορούν, προωθούνται από τους συναρμόδιους υπουργούς σας, εν κρυπτώ, ιδιαίτερα από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ, αποφάσεις και Π.Δ. που είναι αόριστα ως προς την εφαρμογή τους και βλαπτικά έως ύποπτα, ως προς το περιεχόμενό τους.

Η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ μας έχει αποκλείσει πλήρως από κάθε ουσιαστική επικοινωνία και διάλογο, ενώ η περίφημη διαβούλευση έχει γελοιοποιηθεί.

Θεωρούμε κοινωνικά αναξιόπιστη την πορεία που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η Υπουργός ΠΔΒΜΘ και παρακαλούμε το ταχύτερο δυνατό, να δεχτείτε συνάντηση με ολιγομελή αντιπροσωπεία μας, από τις κυριότερες και πολυπληθέστερες Επαγγελματικές και Επιστημονικές Ενώσεις μας, προκειμένου να διαπιστώσετε την ανάγκη προσωπικής παρέμβασής σας στους συναρμόδιους υπουργούς για την επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως :



α. Έκδοση των εκκρεμών επί 23 χρόνια, σχεδίων Π.Δ. που θα καθορίζουν την επαγγελματική μας ταυτότητα βάσει των 4ετών σπουδών μας στα ΤΕΙ.



β. Την δημιουργία έξι Ν.Π.Ι.Δ. που θα επιφορτισθούν με την οργάνωση, την υποστήριξη και την τήρηση δεοντολογίας του επαγγέλματος μας, ανά επιστημονικό πεδίο, για τους πτυχιούχους των αντίστοιχων σχολών ΤΕΙ, όπως ισχύει στην Ε.Ε. !



γ. Την ουσιαστική άρση των κλειστών επαγγελμάτων με την αποκρατικοποίηση των υπαρχόντων συντεχνιακών Ν.Π.Δ.Δ. – ορισμένων πτυχιούχων του πανεπιστημιακού τομέα (μηχανικών, γεωτεχνικών), κατάλοιπων μίας άλλης προπολεμικής εποχής!



Οι Επαγγελματικές και Επιστημονικές Ενώσεις πτυχιούχων των Σχολών Τ.Ε.Ι.







ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Ακολουθούν Υπογραφές



των ΕΝΩΣΕΩΝ



ΕΕΤΕΜ



ΓΕΤΡΟΤΕ ( ΠΕΠΤΕΓ, ΠΑΣΤΙ, ΠΕΤΕΤ, ΠΑΝΕΠΟ, ΕΕΔΔΥ, ΕΑΤΕ)




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails