Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

24 Νοέμβρη 1983. 27 Χρόνια μετά τι έχει αλλάξει??

Σαν σήμερα, πριν 27 χρόνια, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Ιδρυτικός Νόμος 1404 των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Σήμερα, μετά από αρκετά βήματα προς την ακαδημαϊκή εξέλιξη και ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων, οι πτυχιούχοι τους, βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στο χείλος του γκρεμού να προσπαθούμε να βρούμε ισορροπία.

Η μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων τόσα χρόνια, οι συνεχόμενες διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων-μέχρι σημείου κοροϊδίας- από τις κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με τα ΄΄εμπόδια ΄΄ που τεχνηέντως βάζουν το Τ.Ε.Ε και οι πολυτεχνικές σχολές, έχουν φέρει τους απόφοιτους των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών σε πλήρες αδιέξοδο.

Άραγε ποιοι φταίνε για την κατάσταση που έχουμε φτάσει σήμερα?

Ευθύνες για την σημερινή κατάσταση έχουμε όλοι μας. Εμείς οι απόφοιτοι, γιατί παρά τον μεγάλο αριθμό μας, δεν έχουμε καταφέρει μέχρι και σήμερα, να περιχαρακώσουμε τα νομικά κατοχυρωμένα ΄΄δικαιώματα΄΄ μας ώστε να κάνουμε σαφές προς τις κυβερνήσεις το μέγεθος της αδικίας που συντηρούν.Οι φοιτητές των σχολών μας, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα, δεν ΄χουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και -κατά την γνώμη μου πάντα- ασχολούνται με το διεκδικούν ζητήματα ελάσσονος σημασίας σε σχέση με το επαγγελματικό τους μέλλον.Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιήθηκαν οι φοιτητές από ΄΄συμφέροντα΄΄ και ΄΄πολιτικές΄΄ως μοχλός τρίτων.

Τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών είναι πλέον ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Τ.Ε.Ι -μετά από 28 χρόνια- είναι θεσμικά και ακαδημαϊκά σχεδόν ολοκληρωμένα , αλλά οι απόφοιτοι τους ακόμη και σήμερα, δεν έχουν κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα.Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, έχουν οι καθηγητές όπως και οι Πρόεδροι των Ιδρυμάτων μας. Τον τελευταίο καιρό με την στάση τους, αποκομίζουν οφέλη μόνον για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους, αδιαφορώντας για τους πτυχιούχους και κατ΄επέκταση για τα Ιδρύματα τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην τελευταία Σύνοδο τους υπήρξαν ήδη τα πρώτα ρήγματα και οι απουσίες προέδρων.Επιστέγασμα των λόγων μου είναι η τελευταία ανακοίνωση της Συνόδου. Δεν αφιέρωσαν ούτε μια γραμμή από την ανακοίνωση τους στα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Αποφοίτων. Βέβαια είναι κοντά ο καιρός που θα ξαναθυμηθούν το Ενιαίο μέτωπο φοιτητών- πτυχιούχων.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στις ευθύνες της Ένωσης. Η Ε.E.T.E.M είναι αδιαμφισβήτητα ο Φορέας με την μεγαλύτερη ισχύ από όλους τους υπόλοιπους που εκπροσωπούν τους πτυχιούχους των σχολών ΣΤΕΦ και ΣΤΕΓ. Κατ΄επέκταση λοιπόν είναι δεδομένο, ότι θα πρέπει να αποτελεί, την αιχμή του δόρατος σε αυτή μας την προσπάθεια. Η πολυετή εμπειρία της και η καταξίωση της ως επίσημο συνομιλητή του κράτους, δίδει την δυνατότητα στα όργανα της να μπορούν να αρθρώσουν λόγο και ολοκληρωμένες προτάσεις. Παρ΄ολα αυτά, πιστεύουμε ότι πλέον έχει χαθεί ο ΄΄στόχος΄΄ μας. Αυτός, πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των μελών της στα καθημερινά της προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον επαγγελματικό στίβο. Η παραγωγή προτάσεων και νέων ιδεών για την καλύτερη εκπροσώπηση του κλάδου μέσα από άμισθες επιτροπές και συνάμα η χάραξη στρατηγικής - στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό - για το μέλλον μας.

Είναι αδύνατον να χαράξεις το μέλλον σου, όταν το παρών είναι αβέβαιο. Χρειαζόμαστε λοιπόν τομές και αλλαγές για να πετύχουμε τον στόχο μας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με όρεξη και γνώση, που θα δρουν πάντα με γνώμονα το καλό της ένωσης. Ανθρώπους με κλαδική - και όχι παραταξιακή- ομοψυχία ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε αν όχι το μέλλον μας τουλάχιστον της νοοτροπία μας..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails