Απο την Ελευθεροτυπία
10/09/2009
«Δεν θέλουμε να είμαστε οι επισπεύδοντες σε αυτή την περίοδο. Αλλά δεν θέλουμε να δείχνουμε ότι έχουμε και την αδυναμία εφαρμογής του νόμου», ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας, ερωτηθείς για τα κολέγια, επιβεβαιώνοντας έτσι το σχέδιο «παγώματος» των -όποιων- εξελίξεων στον χώρο αυτό.
Αν και στηλίτευσε τις μέχρι τώρα παραιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής άρνησης της εκπροσώπου των ΤΕΙ να δεχτεί τον διορισμό της στην Επιτροπή Αξιολόγησης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν φάνηκε διατεθειμένος να βιαστεί. «Αμα θέλει κάποιος να κωλυσιεργήσει σε μια επιτροπή, προφανώς παραιτείται και δημιουργεί κενό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να κλείνει τα μάτια στη μη εφαρμογή του νόμου ή, κυρίως, το χρονοδιάγραμμα να γίνεται κουρελόχαρτο».
Ηταν όμως σαφής η επισήμανσή του σχετικά με τη... σύγκρουση ανάμεσα στην υποχρέωση να προχωρήσει στις αντικαταστάσεις και στην επιθυμία του να μη σπεύσει γι' αυτές. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση, για να δείξουμε τον σεβασμό στον νόμο και κυρίως τον σεβασμό στο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών. Δεν θέλουμε να είμαστε οι επισπεύδοντες σε αυτή την περίοδο. Αλλά δεν θέλουμε να δείχνουμε ότι έχουμε και την αδυναμία εφαρμογής του νόμου. Και νομίζω ότι εδώ είμαι σαφής».
Η εκπρόσωπος των ΤΕΙ, πάντως, στην άρνηση αποδοχής του διορισμού, παρέπεμψε στην απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου των διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), σύμφωνα με την οποία η ευθύνη για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν ανήκει στον υπουργό αλλά στην ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και στη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ και τούτο «προς προάσπιση του αυτονόητου, δηλαδή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ, στα οποία υπηρετούμε»